Přeskočit na obsah

4 polévky ze superpotravin, které stojí za to připravit do zásoby

Na počest začátku polévkové sezóny vám představujeme naše oblíbené levné, výživné a chutné polévky.

Když teploty klesají, zapíná se topení a dny se zkracují, polévky jsou ideálním způsobem, jak se v podzimu a zimě zahřát a nasytit.

Samozřejmě si můžete koupit hotové polévky v obchodě, ale uvařit si doma větší množství vyžaduje překvapivě málo úsilí, nestojí to moc a vystačí vám to na několik měsíců, pokud zmrazíte to, co nechcete sníst hned.

Kromě toho můžete přidat některé sezónní superpotraviny, abyste posílili stávající výhody.

Výhody polévky

  • nízkokalorická (pokud hlídáte svou váhu, kombinujte polévku s celozrnným chlebem nebo krekry, nikoli s křupavým bagetou)
  • jednoduchý způsob, jak sníst hodně sezónní zeleniny, superpotravin, vlákniny a bílkovin
  • rychle se připravuje, zmrazuje a ohřívá podle potřeby
  • můžete zvýšit nebo snížit množství v závislosti na tom, pro kolik lidí vaříte
  • levné na přípravu

Zde jsou čtyři polévky ze superpotravin, které můžete připravit hned teď, abyste se připravili na chladné počasí.

Dýňová polévka s zázvorem

Dýně jsou možná nejoblíbenější na Halloween, ale v nejlepší kondici jsou po celou podzim a zimu. Tyto pestré dýně, které se vyskytují v různých tvarech, barvách a velikostech, jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Zázvor je také superpotravina, která je obzvláště užitečná na podzim, kdy se začínají šířit nachlazení a kašel. Tato pikantní kořenová zelenina může pomoci zmírnit záněty a studie ukazují, že může být užitečná pro snížení krevního tlaku a cholesterolu.

Vyzkoušejte dýňovou polévku, která je vhodná pro vegany a má díky zázvoru a chilli prášku mírně pikantní chuť.

Recept obsahuje:

  • dýni
  • šalotku
  • zázvor
  • extra panenské olivové oleje
  • zeleninový vývar
  • kokosové mléko se sníženým obsahem tuku
  • bylinky, jako je česnek a máta
  • chilli
  • limetka

Poté, co jsou ingredience připraveny – například dýně zbavená semen a nakrájená, šalotka oloupaná a nakrájená a zázvor oloupaný a nastrouhaný – se osmaží na oleji do měkka.

Poté se přidá vývar, kokosové mléko a chilli prášek a vaří se na mírném ohni po dobu 40 minut, poté se rozmixuje v kuchyňském robotu nebo pomocí ponorného mixéru.

Nakonec se polévka ozdobí čerstvými bylinkami, limetkovou šťávou a kokosovým mlékem.

Polévka s houbami a kuřecím masem

Jak se dny zkracují, máme stále méně příležitostí vyhřívat se na slunci a získat tak potřebnou zásobu vitamínu D, proto se musíme obracet na potravinové doplňky a potraviny, abychom jej získali.

Houby jsou dobrým zdrojem vitamínu D a studie ukázaly, že jejich obsah vitamínu D lze zvýšit tím, že je před přípravou vystavíte přímému slunečnímu záření na 15–30 minut.

Houbová polévka s kuřecím masem je hřejivý vývar, ve kterém se používají tři druhy hub – čerstvé i sušené – a také kuřecí stehna, šalotka, mrkev a zelenina.

Recept obsahuje:

  • kuřecí stehna a vývar
  • mrkev
  • šalotku
  • česnek
  • sušené lesní houby
  • čerstvé houby shiitake a enoki
  • rozmarýn
  • kerblík a estragon
  • olivový olej
  • trochu másla

Nejprve se připraví kuřecí stehna, poté připravená zelenina a vývar. Houby se však připravují samostatně, aby dodaly polévce texturu a aroma. Polévka se podává s nakrájeným kuřecím masem a houbami navrchu a s přidanou zeleninou.

Brokolicová polévka se sýrem

Křížaté zeleniny dosahují svého vrcholu v podzimním a zimním období a brokolice je skvělým příkladem výživné zelené zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů, která se také skvěle hodí do polévky.

Recept obsahuje:

  • brokolici (jak květy, tak stonky, aby se minimalizovalo plýtvání)
  • čedar
  • pórek
  • cibuli
  • česnek
  • brambory
  • zeleninový vývar
  • mléko
  • bobkový list

Všechny zeleniny se podle potřeby oloupou a nakrájí na kostky nebo proužky, poté se lehce osmaží na olivovém oleji a másle. Poté se přidá vývar a polévka se vaří na mírném ohni asi 20 minut. Brokolici však přidávejte až v posledních třech až pěti minutách vaření, aby se nepřevařila a neztratila svou jasně zelenou barvu.

Poté polévku smíchejte se sýrem pomocí ponorného mixéru. Podle chuti přidejte modrý sýr a krutony (ale doporučujeme!).

Polévka z červené řepy

Řepa, která je prospěšná pro srdce, je podzimní produkt, který dodává pokrmům jasnou barvu a aroma. Je bohatým zdrojem potravinového nitrátu, který tělo využívá k produkci oxidu dusnatého prostřednictvím řetězové reakce.

Oxid dusnatý hraje důležitou roli v regulaci krevního tlaku, průtoku krve a svalových kontrakcí. Studie ukazují, že pravidelná konzumace řepy může pomoci snížit vysoký krevní tlak.

Řepová polévka je variantou klasického východoevropského jídla, boršče.

Recept obsahuje:

  • řepu
  • rajčata
  • česnek
  • cibuli
  • hovězí vývar (můžete nahradit kuřecím nebo zeleninovým)

Rajčata a česnek se pečou do měkka, cibule, řepa a vývar se vloží do hrnce a dusí se, dokud řepa nezměkne.

Poté se přidají rajčata a vše se smíchá do polévky, která se podává s kousky fety pro pikantní chuť.

Štítky:
sdílet!