Na počest začátku polévkové sezóny vám představujeme naše oblíbené levné, výživné a chutné polévky.
Když teploty klesají, zapíná se topení a dny se zkracují, polévky jsou ideálním způsobem, jak se v podzimu a zimě zahřát a nasytit.
Samozřejmě si můžete koupit hotové polévky v obchodě, ale uvařit si doma větší množství vyžaduje překvapivě málo úsilí, nestojí to moc a vystačí vám to na několik měsíců, pokud zmrazíte to, co nechcete sníst hned.
Kromě toho můžete přidat některé sezónní superpotraviny, abyste posílili stávající výhody.
Výhody polévky
- nízkokalorická (pokud hlídáte svou váhu, kombinujte polévku s celozrnným chlebem nebo krekry, nikoli s křupavým bagetou)
- jednoduchý způsob, jak sníst hodně sezónní zeleniny, superpotravin, vlákniny a bílkovin
- rychle se připravuje, zmrazuje a ohřívá podle potřeby
- můžete zvýšit nebo snížit množství v závislosti na tom, pro kolik lidí vaříte
- levné na přípravu
Zde jsou čtyři polévky ze superpotravin, které můžete připravit hned teď, abyste se připravili na chladné počasí.
Dýňová polévka s zázvorem

Dýně jsou možná nejoblíbenější na Halloween, ale v nejlepší kondici jsou po celou podzim a zimu. Tyto pestré dýně, které se vyskytují v různých tvarech, barvách a velikostech, jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.
Zázvor je také superpotravina, která je obzvláště užitečná na podzim, kdy se začínají šířit nachlazení a kašel. Tato pikantní kořenová zelenina může pomoci zmírnit záněty a studie ukazují, že může být užitečná pro snížení krevního tlaku a cholesterolu.
Vyzkoušejte dýňovou polévku, která je vhodná pro vegany a má díky zázvoru a chilli prášku mírně pikantní chuť.
Recept obsahuje:
- dýni
- šalotku
- zázvor
- extra panenské olivové oleje
- zeleninový vývar
- kokosové mléko se sníženým obsahem tuku
- bylinky, jako je česnek a máta
- chilli
- limetka
Poté, co jsou ingredience připraveny – například dýně zbavená semen a nakrájená, šalotka oloupaná a nakrájená a zázvor oloupaný a nastrouhaný – se osmaží na oleji do měkka.
Poté se přidá vývar, kokosové mléko a chilli prášek a vaří se na mírném ohni po dobu 40 minut, poté se rozmixuje v kuchyňském robotu nebo pomocí ponorného mixéru.
Nakonec se polévka ozdobí čerstvými bylinkami, limetkovou šťávou a kokosovým mlékem.
Polévka s houbami a kuřecím masem

Jak se dny zkracují, máme stále méně příležitostí vyhřívat se na slunci a získat tak potřebnou zásobu vitamínu D, proto se musíme obracet na potravinové doplňky a potraviny, abychom jej získali.
Houby jsou dobrým zdrojem vitamínu D a studie ukázaly, že jejich obsah vitamínu D lze zvýšit tím, že je před přípravou vystavíte přímému slunečnímu záření na 15–30 minut.
Houbová polévka s kuřecím masem je hřejivý vývar, ve kterém se používají tři druhy hub – čerstvé i sušené – a také kuřecí stehna, šalotka, mrkev a zelenina.
Recept obsahuje:
- kuřecí stehna a vývar
- mrkev
- šalotku
- česnek
- sušené lesní houby
- čerstvé houby shiitake a enoki
- rozmarýn
- kerblík a estragon
- olivový olej
- trochu másla
Nejprve se připraví kuřecí stehna, poté připravená zelenina a vývar. Houby se však připravují samostatně, aby dodaly polévce texturu a aroma. Polévka se podává s nakrájeným kuřecím masem a houbami navrchu a s přidanou zeleninou.
Brokolicová polévka se sýrem

Křížaté zeleniny dosahují svého vrcholu v podzimním a zimním období a brokolice je skvělým příkladem výživné zelené zeleniny s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů, která se také skvěle hodí do polévky.
Recept obsahuje:
- brokolici (jak květy, tak stonky, aby se minimalizovalo plýtvání)
- čedar
- pórek
- cibuli
- česnek
- brambory
- zeleninový vývar
- mléko
- bobkový list
Všechny zeleniny se podle potřeby oloupou a nakrájí na kostky nebo proužky, poté se lehce osmaží na olivovém oleji a másle. Poté se přidá vývar a polévka se vaří na mírném ohni asi 20 minut. Brokolici však přidávejte až v posledních třech až pěti minutách vaření, aby se nepřevařila a neztratila svou jasně zelenou barvu.
Poté polévku smíchejte se sýrem pomocí ponorného mixéru. Podle chuti přidejte modrý sýr a krutony (ale doporučujeme!).
Polévka z červené řepy

Řepa, která je prospěšná pro srdce, je podzimní produkt, který dodává pokrmům jasnou barvu a aroma. Je bohatým zdrojem potravinového nitrátu, který tělo využívá k produkci oxidu dusnatého prostřednictvím řetězové reakce.
Oxid dusnatý hraje důležitou roli v regulaci krevního tlaku, průtoku krve a svalových kontrakcí. Studie ukazují, že pravidelná konzumace řepy může pomoci snížit vysoký krevní tlak.
Řepová polévka je variantou klasického východoevropského jídla, boršče.
Recept obsahuje:
- řepu
- rajčata
- česnek
- cibuli
- hovězí vývar (můžete nahradit kuřecím nebo zeleninovým)
Rajčata a česnek se pečou do měkka, cibule, řepa a vývar se vloží do hrnce a dusí se, dokud řepa nezměkne.
Poté se přidají rajčata a vše se smíchá do polévky, která se podává s kousky fety pro pikantní chuť.
