Tato malá hnědá a nenápadná semínka jsou opravdovými superpotravinami. Pokud chceme do svého jídelníčku přidat více vlákniny, stojí za to věnovat pozornost lněnému semínku. Lze je přidávat do pokrmů různými způsoby, a jedním z nejoblíbenějších je pít semínka zalitá vodou. Jak připravit nápoj z lněného semínka.
Superpotraviny v podobě malých semínek
Lněná semínka patří do skupiny takzvaných superpotravin, tedy potravin s výjimečnými prospěšnými vlastnostmi. Vyznačují se vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, zejména kyseliny alfa-linolenové (ALA), která je prekurzorem dalších pro organismus důležitých kyselin – EPA a DHA. Kromě toho jsou lněná semena zdrojem vlákniny, lignanů, fytosterolů, vitamínů skupiny B, vitamínu E, kyseliny listové a minerálů, jako je hořčík, zinek, vápník, fosfor a draslík.
V obchodech se nejčastěji setkáte s lněným semínkem v hnědé barvě, ale k dostání je také zlaté, takzvané budwigské, které obsahuje o něco více živin a je dražší.
Lněné semínko se vyznačuje mimořádně vysokým obsahem rostlinného tuku – od 38 do 44 procent, z čehož více než polovinu tvoří polynenasycené mastné kyseliny omega-3. Obsah těchto kyselin v lněných semínkách je srovnatelný s jejich množstvím v rybách, což z lněných semínek činí cennou součást stravy, zejména pro lidi, kteří se vyhýbají produktům živočišného původu. Kromě omega-3 obsahují semínka také 14–15 % omega-6 mastných kyselin.
Lněná semena také obsahují biologicky aktivní látky, vlákninu, lignany a fytosteroly, které podporují normální fungování organismu. Bohatství vitamínů a minerálů činí pravidelnou konzumaci lněných semen prospěšnou pro zdraví.
Užitečné vlastnosti lněného semene
Lněné semeno je vynikajícím zdrojem vlákniny. Jak připomíná odborník, dietolog, v našem jídelníčku by mělo být 25-40 g vlákniny denně.
— Vláknina má mnoho cenných vlastností, které příznivě ovlivňují trávicí trakt. Vláknina zlepšuje činnost a peristaltiku střev, čímž přispívá k prevenci zácpy, křečových žil a novotvarů v dolní části trávicího traktu. Má také pozitivní vliv na střevní mikroflóru a hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. Pokud však denní potřeba vlákniny bude výrazně překročena, může dojít k průjmu, vysvětluje dietolog a dodává: Lněná semena, tedy semena lnu, jsou velmi dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vlákniny, rostlinných sterolů a minerálů, jako je fosfor a draslík.
Jak pít lněné semínko? Recept
Jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy lněného semínka je zalít 2–3 lžíce lněných semínek teplou vodou a nechat 1–2 hodiny odstát. Poté nápoj přecedíme a vypijeme. Můžete použít celá zrna nebo je rozemlít na prášek. Lněná semena lze také použít jako přísadu do koktejlu, aby se zvýšila jeho nutriční hodnota.
„Je však třeba vědět, že byste neměli konzumovat více než 2,5–3,5 lžíce lněných semen denně, proto je třeba připravenou kaši rozdělit na několik porcí,“ dodává odborník.
Pokud jste se rozhodli koupit lněná semena, je lepší zvolit celá zrna a rozemlít je podle potřeby. Díky tomu si zachovají své výživné vlastnosti.