Teplé, vzdušné a neodolatelně chutné jídlo
Potřebné suroviny
Na těsto:
- 150 ml studené vody
- 160 ml čerstvého mléka
- Recept po turecku: Pide s mletým masem a sýrem
- 2 lžíce kyselého mléka
- 1 vejce
- 25 g čerstvých kvasnic
- 1 lžíce cukru
- 4 lžíce mouky (pro aktivaci droždí)
- 1 lžička soli
- 5 lžic olivového oleje
- asi 550 g mouky (nebo podle potřeby)
Na náplň:
- 300 g mletého masa, dochuceného podle chuti
- 200 g strouhaného sýra
Způsob přípravy:
Do mísy nalijte vlažnou vodu a mléko. Přidejte droždí, cukr a několik lžic mouky. Dobře promíchejte a nechte směs 20 minut odstát, dokud droždí neaktivuje a nezvětší svůj objem.
Ve větší misce smíchejte vejce, kyselé mléko, sůl a olivový olej. Přidejte k nim nakynutou směs s droždím a postupně prosévejte mouku, až vznikne měkké a pružné těsto, které nelepí.
Těsto zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 40–50 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté rozdělte na kuličky po 200 g a každou rozválejte do oválného tvaru.
Do středu každého základu dejte ochucené mleté maso. Posypte strouhaným sýrem.
Okraje stiskněte, aby vznikl tvar lodičky. Potřete malým množstvím tuku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nezískají zlatavou barvu a nepropečou se.