Přeskočit na obsah

Pankakey: originální americký recept

Pankakey jsou slavné americké nadýchané palačinky, které se staly symbolem snídaně ve Spojených státech! Moje korunní jídlo, které jsem se naučila vařit doma k dokonalosti s vejci, mlékem, cukrem, moukou, bez oleje v těstě, za pár minut a s malými tajemstvími, aby byly vysoké, nadýchané a velmi měkké. Podávejte je ve formě hromádky s javorovým sirupem a dalšími přísadami! Připravíme je společně s podrobnými fotografiemi a videem: už se jich nebudete moci vzdát!

Recept na palačinky

Doba přípravy:

  • Příprava 5 minut
  • Vaření 5 minut
  • Celkem 10 minut
  • Kalorie 220 kcal /100 g

Ingredience

Množství na 8 kusů

Ingredience na palačinky

  • 200 g mouky ’00
  • 250 g mléka
  • 2 vejce
  • 30 g cukru (třtinového nebo rafinovaného)
  • 30 g rostlinného oleje (nebo 30 g rozpuštěného másla)
  • 10 g prášku do pečiva + 1/2 čajové lžičky jedlé sody (nebo 1 sáček prášku do pečiva)
  • 1 čajová lžička octa
  • 1 špetka soli
  • kousek másla na smažení

Na podávání

  • 3–4 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 3 lžíce borůvek

Jak připravit palačinky

  1. Nejprve oddělte žloutky od bílků.
  2. Poté vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
  3. Nakonec v misce smíchejte žloutky, máslo, mléko a ocet pomocí ručního šlehače.
  4. Samostatně prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a smíchejte s cukrem a solí.
  5. Poté přidejte suché ingredience k tekutým a míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká hmota.
  6. Nakonec opatrně přidejte bílky špachtlí a pomalými pohyby zdola nahoru, aby se nezničila struktura hmoty.
  7. Těsto na palačinky by mělo být měkké, tekuté, husté a ne příliš řídké:
  8. Příprava palačinek: vysoké, nadýchané a bez připálení!
  9. Především použijte nepřilnavou pánev, nejlépe malou, vždy doporučuji připravovat po 1 kuse najednou.
  10. Potřete pánev máslem pomocí ubrousku. Neměla by být silná vrstva tuku, pouze lehce namazaný povrch.
  11. Tajemství toho, aby se palačinky nepřipálily, spočívá v tom, že je vaříte na pomalém, stálém a mírném ohni. Ale buďte opatrní, pánev musí být již rozpálená!
  12. Počkejte potřebnou dobu a až se pánev zahřeje, přidejte naběračku těsta, aniž byste na něj tlačili.
  13. Nechte péct 30-40 sekund, dokud se na povrchu neobjeví bublinky:
  14. bublinky znamenají, že spodní strana je hotová, proto pomocí lopatky opatrně zvedněte a zkontrolujte, zda se odlepují (pokud se neodlepují, počkejte ještě několik sekund), zvedněte palačinky a jedním pohybem je otočte na druhou stranu:
  15. Pečte dalších 20–30 sekund, dokud se nezdvihnou a nezvětší.
  16. Poté je znovu zvedněte špachtlí a položte na talíř, dobře je od sebe oddělte! Neskládejte je hned na hromadu, jinak se rozmačkají!
  17. Tímto způsobem upečte všechny palačinky, dokud nedojde těsto.
  18. Podávejte je naskládané na hromádku, přidejte javorový sirup a ovoce podle chuti!

Palačinky jsou připraveny k podávání!

Jak podávat a doplňovat palačinky

Javorový sirup lze nahradit medem z akácie nebo agávovým sirupem, které lze přidávat teplé nebo studené.

Alternativně můžete natřít tenkou vrstvu nutelly, pomazánky, arašídového másla, džemu: mezi mé oblíbené patří jahodový nebo broskvový v létě, pomerančový v zimě!

Kromě toho se ideálně hodí krémy, od cukrářských po citronové a pomerančové, nebo jednoduchý řecký jogurt, nízkotučný nebo klasický, nebo smetana!

V závislosti na ročním období můžete přidat sezónní ovoce: nakrájené banány, borůvky, ostružiny, kiwi a vše, co máte rádi.

Tipy a varianty

Pokud chcete těsto připravit večer předem a péct ho až druhý den, není to žádný problém: uložte ho do lednice a přidejte prosátý prášek do pečiva a bikarbonát těsně před pečením.

Chcete-li připravit tuto verzi bez lepku, stačí použít rýžovou mouku s moukou typu „00“.

Skladování

Palačinky se skladují 2 dny bez přísad, pokud jsou dokonale zabalené v fólii a skladované při pokojové teplotě.

Pokud jste již přidali náplň, je třeba je sníst během dne a skladovat v chladničce.

Pokud chcete, můžete je také zmrazit bez náplně, doporučuji je zabalit do jednorázových porcí, které jsou připraveny k rozmrazení při pokojové teplotě.

Štítky:
sdílet!