Přeskočit na obsah

Tajemství šéfkuchařů, které vám pomohou uchovat čerstvé bylinky po několik týdnů

Někdy jsme nuceni vyhodit například čerstvou petržel, protože zvadne, než ji stačíme použít. Ale vězte, že existují tajemství, která vám pomohou prodloužit její trvanlivost.

Cítili jste se někdy provinile, že jste vyhodili svazek petržele, protože zvadl, i když byl v ledničce? Necítíte se provinile, protože v tom nejste sami.

„Jak správně skladovat čerstvé bylinky, aby vydržely déle než dva dny? Jsem unavený z toho, že kupuji svazek koriandru nebo petržele, jen abych za dva dny viděl, jak zvadly v mém ledničce.“

Skladujte čerstvé bylinky ve vodě

Mnoho odpovědí na tuto otázku (kromě rady zmrazit bylinky, což také funguje, pokud listy nasekáte a dáte je do formy na led) spočívalo v tom, že je dáte do vody v nádobě.

„Vložte stonky do malé nádoby s vodou v ledničce, jako byste vkládali květiny do vázy,“ zní jeden z návrhů.

Expert s touto radou souhlasí, ale dává ještě konkrétnější doporučení. „U jemných bylinek (jako je petržel, máta nebo koriandr) se doporučuje „odříznout spodní část stonků a odstranit všechny zvadlé nebo „zažloutlé“ listy“.

Poté vložte bylinky do nádoby s malým množstvím vody na dně a zakryjte víkem, než je vložíte do ledničky.

Bazalku skladujte následujícím způsobem: vložte ji do nádoby s malým množstvím vody na dně, „jako kytici květin“, ale nevkládejte bylinky zpět do lednice. Raději je nechte na kuchyňské lince, mimo přímé sluneční světlo.

Kuchyňské role mohou být také užitečné

Mnozí navrhli použít vlhkou kuchyňskou roli, aby se bylinky v ledničce udržely čerstvé. „Pokud se jedná o čerstvé bylinky (například ty, které sbíráme na zahradě nebo kupujeme na farmářském trhu), pomocí této metody snadno vydrží čerstvé několik týdnů,“ říkají.

Tato rada byla dokonce zveřejněna na stránce Jamieho Olivera. „Moje hlavní rada, aby bylinky zůstaly déle čerstvé… zabalte je do vlhkého kuchyňského papíru.“

Pokud chcete, můžete také zabalit vlhké bylinky do kuchyňského papíru a poté je vložit do plastového sáčku v lednici, jak doporučuje šéfkuchařka Jess Van.

sdílet!