Toto ovoce se v polských obchodech objevuje sporadicky a ustupuje svému populárnějšímu příbuznému, maracuji. Pokud však narazíte na granadillu, neváhejte a vložte ji do košíku. Tento tropický delikates vás okouzlí hned od první lžičky.
Granadilla je jedlý plod popínavé rostliny z rodu Passiflora. Nazývá se také passiflora jazykovitá nebo passiflora sladká. Je větší než maracuja a má hladkou, pevnou slupku oranžové barvy, posetou světlými skvrnami. Nejcennější je však to, co se skrývá uvnitř. Jedlá dužina je sladká, jemná a osvěžující a také bohatá na vitamíny a živiny.
Vlastnosti granadilly
Granadilla je efektní, chutné a zdravé ovoce. Je vynikajícím zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli v regulaci krevního tlaku, a tím podporuje normální funkci srdce. Díky tomu se stává přirozeným spojencem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, včetně mrtvice nebo infarktu.
Obsahuje také vitamíny C, A a antioxidanty, které posilují imunitu a chrání před vlivem volných radikálů. Díky tomu se podílejí na prevenci civilizačních onemocnění, jako je ateroskleróza, cukrovka nebo srdeční onemocnění. Granadilla je dobrým zdrojem hořčíku. Toto ovoce má mírný uklidňující účinek, pomáhá snižovat vysokou úroveň stresu, zmírňovat nervové napětí a dokonce usnadňuje usínání, proto se doporučuje jako zdravá svačina ve stresovém dni. Dužina také obsahuje vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá zvládat zácpu.
Jak chutná granadilla?
Granadilla má jemně sladkou a aromatickou chuť, která je často popisována jako směs ananasu, papáji, melounu a manga. Je to ideální kombinace chutí, která vytváří dojem, jako by se jednalo o ovocný salát uzavřený v jednom ovoci. Okouzluje svou lehkostí, ne přílišnou sladkostí a neobyčejnou svěžestí. Je to ideální kontrast ke klasické marakuji, jejíž příliš kyselá chuť u mnoha lidí vyvolává grimasy. Kombinace sametového želé s křupavými semínky ji činí mimořádně zajímavou a příjemnou pro smyslové vnímání.
Stačí rozkrojit plod na polovinu. Slupka není jedlá, ale slouží jako přírodní miska. Jedlá je celá želéovitá dužina spolu s křupavými semínky. Nejpohodlnější je jíst ji lžičkou přímo ze slupky. Je sladká, takže není třeba přidávat cukr. Je fantastickým doplňkem k jogurtům, ovesné kaši, smoothie a exotickým ovocným salátům. Granadillou lze také ozdobit koláčky nebo dezerty.