Palačinky z tvarohu jsou rychlý způsob, jak připravit chutné placky, které budou chutnat všem. Bez kvasnic, bez složitostí, ale s efektem wow. Je to domácí jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jsou nadýchané a můžete je podávat s různými přísadami.
Jednou, když mi zbyl tvaroh, rozhodla jsem se z něj něco uvařit. Lednička byla téměř prázdná a na něco složitějšího jsem neměla ani sílu, ani chuť. Pak mě napadlo uvařit palačinky, ale ne tradiční, ale právě s touto ingrediencí. Smíchala jsem tvaroh s vejci, přidala mouku, špetku prášku do pečiva a… vznikly nejjemnější palačinky, jaké jsem kdy jedla. Od té doby se u nás doma objevují pravidelně – k snídani, svačině a někdy dokonce i k večeři. Je to takový recept „pro všechny případy“, který se vždycky povede.
Uvnitř měkké, zvenku lehce křupavé. Palačinky z tvarohu jsou velmi chutné
Tyto palačinky mají úplně jinou strukturu než tradiční palačinky. Jsou vlhčí, mají jemnou sýrovou chuť a jsou velmi syté. To vše díky přísadám, které se skvěle hodí k vejcím a mouce. Není potřeba droždí ani čas na kynutí, vše se dá připravit za méně než 20 minut.
Ingredience:
- 200 g tvarohu (s přídavkem malého množství smetany),
- 2 vejce,
- 60 g pšeničné mouky,
- čajová lžička prášku do pečiva,
- čajová lžička vanilkového cukru,
- špetka soli,
- řepkový olej na smažení.
Bez droždí a bez čekání. Tento recept připravíte během chvilky
Je to ideální řešení, když nemáte čas, ale chcete si dát něco teplého a domácího. Stačí smíchat ingredience, smažit několik minut z každé strany a hotovo. Lívance jsou chutné jak bez přísad, tak s ovocem, jogurtem a medem.
Zmizí rychleji, než se připravují. Tajemství spočívá v jedné ingredienci.
Způsob přípravy:
- V misce rozmačkejte tvaroh vidličkou, aby hmota byla co nejméně hrudkovitá. Přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Ingredience opatrně promíchejte, dokud hmota nezhoustne, ale není tuhá. Pokud je těsto příliš řídké nebo příliš husté, přidejte trochu mouky nebo mléka.
- Na pánvi rozehřejte malé množství oleje. Lžící naneste porce těsta a vytvarujte kulaté placky. Smažte na středním ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Hotové palačinky položte na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk. Nejlepší jsou ještě teplé, s moučkovým cukrem, domácím džemem nebo čerstvým ovocem.
Varianta s jablkem je klasika, která vždy funguje. Jak je skladovat?
Máte doma jablko? Nastrouhejte ho na hrubém struhadle a přidejte do těsta těsně před smažením. Ovoce dodá palačinkám vlhkost, přirozenou sladkost a udělá je ještě nadýchanějšími. Tato přísada se skvěle hodí k vanilkové chuti a krémové textuře palačinek.
Palačinky jsou nejchutnější hned po smažení, ale můžete je klidně nechat na později. Pokud je uložíte do uzavřené nádoby v lednici, zůstanou čerstvé po dobu dvou dnů. Před podáváním je vhodné je ohřát, nejlépe v troubě předehřáté na 150 °C. Díky tomu znovu získají teplo a lehce křupavé okraje. Raději se vyhněte mikrovlnné troubě, protože by palačinky mohly být gumové.