Přeskočit na obsah

Palačinky bez kvasnic a čekání. Jedna ingredience mění chuť, obvykle je jím se zeleninou

Palačinky z tvarohu jsou rychlý způsob, jak připravit chutné placky, které budou chutnat všem. Bez kvasnic, bez složitostí, ale s efektem wow. Je to domácí jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jsou nadýchané a můžete je podávat s různými přísadami.

Jednou, když mi zbyl tvaroh, rozhodla jsem se z něj něco uvařit. Lednička byla téměř prázdná a na něco složitějšího jsem neměla ani sílu, ani chuť. Pak mě napadlo uvařit palačinky, ale ne tradiční, ale právě s touto ingrediencí. Smíchala jsem tvaroh s vejci, přidala mouku, špetku prášku do pečiva a… vznikly nejjemnější palačinky, jaké jsem kdy jedla. Od té doby se u nás doma objevují pravidelně – k snídani, svačině a někdy dokonce i k večeři. Je to takový recept „pro všechny případy“, který se vždycky povede.

Uvnitř měkké, zvenku lehce křupavé. Palačinky z tvarohu jsou velmi chutné

Tyto palačinky mají úplně jinou strukturu než tradiční palačinky. Jsou vlhčí, mají jemnou sýrovou chuť a jsou velmi syté. To vše díky přísadám, které se skvěle hodí k vejcím a mouce. Není potřeba droždí ani čas na kynutí, vše se dá připravit za méně než 20 minut.

Ingredience:

  • 200 g tvarohu (s přídavkem malého množství smetany),
  • 2 vejce,
  • 60 g pšeničné mouky,
  • čajová lžička prášku do pečiva,
  • čajová lžička vanilkového cukru,
  • špetka soli,
  • řepkový olej na smažení.

Bez droždí a bez čekání. Tento recept připravíte během chvilky

Je to ideální řešení, když nemáte čas, ale chcete si dát něco teplého a domácího. Stačí smíchat ingredience, smažit několik minut z každé strany a hotovo. Lívance jsou chutné jak bez přísad, tak s ovocem, jogurtem a medem.

Zmizí rychleji, než se připravují. Tajemství spočívá v jedné ingredienci.

Způsob přípravy:

  1. V misce rozmačkejte tvaroh vidličkou, aby hmota byla co nejméně hrudkovitá. Přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci.
  2. Přidejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Ingredience opatrně promíchejte, dokud hmota nezhoustne, ale není tuhá. Pokud je těsto příliš řídké nebo příliš husté, přidejte trochu mouky nebo mléka.
  3. Na pánvi rozehřejte malé množství oleje. Lžící naneste porce těsta a vytvarujte kulaté placky. Smažte na středním ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatavou barvu.
  4. Hotové palačinky položte na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk. Nejlepší jsou ještě teplé, s moučkovým cukrem, domácím džemem nebo čerstvým ovocem.

Varianta s jablkem je klasika, která vždy funguje. Jak je skladovat?

Máte doma jablko? Nastrouhejte ho na hrubém struhadle a přidejte do těsta těsně před smažením. Ovoce dodá palačinkám vlhkost, přirozenou sladkost a udělá je ještě nadýchanějšími. Tato přísada se skvěle hodí k vanilkové chuti a krémové textuře palačinek.

Palačinky jsou nejchutnější hned po smažení, ale můžete je klidně nechat na později. Pokud je uložíte do uzavřené nádoby v lednici, zůstanou čerstvé po dobu dvou dnů. Před podáváním je vhodné je ohřát, nejlépe v troubě předehřáté na 150 °C. Díky tomu znovu získají teplo a lehce křupavé okraje. Raději se vyhněte mikrovlnné troubě, protože by palačinky mohly být gumové.

sdílet!