Když přemýšlíme o strategiích pro dobrý spánek, můžeme se domnívat, že je nutné uchýlit se k módním doplňkům, ale realita je úplně jiná.
José Abellán, kardiolog, o konzumaci kávy: „Může ovlivňovat hladinu cholesterolu, zejména pokud se jedná o espresso nebo kávu z francouzského kávovaru.“Elena Garrido, dietoložka: „Snídaně skládající se z pomerančového džusu, toastů s olivovým olejem a kávy se zdá být velmi zdravá, ale není tak přírodní.“William Lee, lékař: „Pokud počkáte hodinu před snídaní, prodloužíte noční půst, aktivujete spalování tuků a zpomalíte stárnutí.“
Podle údajů neurologie (SEN) 48 % dospělé populace nemá kvalitní spánek a 54 % spí méně než doporučený počet hodin. Kromě toho se každý třetí dospělý probouzí s pocitem, že se nevyspal. Spíme málo a špatně. To je tragédie.
A je to tak, protože pokud nám spánek neumožňuje cítit se druhý den odpočatí, pokud jsou v našich spánkových cyklech přestávky nebo není dostatečně hluboký, aby se dal považovat za regenerační, jsme odsouzeni trpět problémy v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu.
Nedostatek spánku je nakonec spojen s zvýšeným rizikem vzniku cukrovky, obezity, mrtvice, kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i rakoviny. Kromě toho vede ke zhoršení nálady a snížení kognitivních schopností.
Ale dříve, než se uchýlíme k doplňkům, jako je melatonin nebo hořčík, pro zlepšení spánku, je nutné přehodnotit vše, co souvisí s životním stylem. Nejde jen o to, co děláme před spaním, například vyhýbáme se používání obrazovek, ale také o to, že je velmi důležité věnovat pozornost aspektům, jako je fyzické cvičení a výživa.
Síla stravy, která nás v noci zahaluje

Pokud jde o to druhé, objevuje se stále více důkazů o vzájemné souvislosti mezi spánkem a stravovacími návyky, přičemž některé složky jsou obzvláště cenné pro to, aby nám pomohly dobře spát, jako například kiwi.
Kiwi je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce v podzimním a zimním období, protože je bohatý na vitamíny C a K, které jsou nezbytné pro posílení imunitního systému v chladném ročním období. Jeho prospěšné vlastnosti se však neomezují pouze na to, protože je také bohatý na draslík, vápník, hořčík a vlákninu. Kromě toho vědecké studie prokázaly, že při konzumaci ve správný čas může přispívat k lepšímu odpočinku, protože snižuje hladinu kortizolu.
Nedaleko odtud studie zveřejněná v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition tvrdí, že ti, kteří konzumovali dvě kiwi hodinu před spaním po dobu čtyř týdnů, zkrátili dobu potřebnou k usnutí. Podobně bylo zaznamenáno prodloužení délky a účinnosti spánku, což vše souvisí s tím, že kiwi je bohaté na antioxidanty a serotonin
Ale to není vše, protože pozdější studie publikovaná v časopise Nutrients a věnovaná elitním sportovcům poukazuje na souvislost mezi konzumací kiwi a zlepšením kvality spánku, celkovou délkou spánku a efektivitou spánku. Kromě toho účastníci studie zaznamenali snížení celkové úrovně stresu a stresu souvisejícího se sportem díky konzumaci tohoto sezónního ovoce.
Navíc se jedná o složku, která zlepšuje zdraví trávicího systému a je ideální pro konzumaci před spaním, protože má nízký glykemický index, což také významně přispívá ke snížení hladiny kortizolu před spaním. Celkově se jedná o velmi zajímavý druh ovoce, pokud chceme lépe spát. Jak jsme již zmínili na začátku, než začneme uvažovat o doplňcích, je třeba se zamyslet nad tím, co můžeme udělat sami, abychom zlepšili svou spánkovou hygienu. Nejdříve návyky, pak všechno ostatní.
