Když teploty klesají, tělo je náchylnější k onemocnění a šíří se některé sezónní nemoci. Pro posílení imunity a lepší boj s nimi se doporučuje konzumovat určité potraviny.
Dobrou ochranou je zdravá strava. K posílení imunitního systému a ochraně před zvláště nakažlivými nemocemi v podzimním a zimním období jsou nezbytné určité vitamíny a živiny.
Kiwi
Stejně jako červená paprika, lesní plody, grapefruit a listová zelenina je kiwi přírodním zdrojem vitamínu C. Ačkoli nezabrání některým onemocněním, jako je nachlazení nebo chřipka, jeho konzumace může snížit délku trvání a závažnost příznaků.
Jogurty
Většina imunitního systému se nachází ve střevech. Zdraví této části trávicího traktu tedy hraje rozhodující roli ve schopnosti organismu bránit se nemocem. Abychom o něj pečovali, je nutné konzumovat vitamín A, který podporuje vývoj imunitních buněk. Přesněji řečeno, pomáhá organismu produkovat hlen, který napomáhá odstraňování mikrobů z dýchacích cest.
Potraviny jako jogurt, kefír, kimchi a nakládané okurky posilují imunitní systém tím, že zvyšují rozmanitost prospěšných bakterií ve střevech. Stačí sníst jeden jogurt denně, aby se vyvážila střevní mikroflóra.RybyV podzimních a zimních měsících je často obtížné získat dostatečné množství vitamínu D. Ten se do těla dostává hlavně ze slunečního záření, které je v tomto ročním období v mnoha regionech stále vzácnější. Tento vitamín je však důležitý pro zdraví T-lymfocytů, které řídí imunitní systém. Abyste si zajistili dostatečný přísun vitamínu D, můžete si vybrat z několika možností: losos, makrela, sardinky, vejce a také obiloviny.
Ořechy
V případě infekce se vědci shodují, že výživa hraje klíčovou roli v účinném boji organismu proti virům nebo bakteriím. Po infekci potřebuje organismus energii, aby mohl pokračovat ve fungování. Proto se doporučuje konzumovat potraviny s vysokou energetickou hodnotou. Užitečné mohou být například ořechy, sušené ovoce, avokádo a olivový olej.
Ryby
V podzimních a zimních měsících je často obtížné získat dostatečné množství vitamínu D. Ten se do organismu dostává hlavně ze slunečního záření, které je v tomto ročním období v mnoha regionech stále vzácnější. Tento vitamín je však důležitý pro zdraví T-lymfocytů, které řídí imunitní systém. Abyste si zajistili dostatečný příjem vitamínu D, můžete si vybrat z několika možností: losos, makrela, sardinky, vejce a také obiloviny.