Odborník tvrdí, že lidé, kteří jsou v každodenním životě vystaveni silnému stresu, „i když nejedí ultra zpracované potraviny, často trpí poruchami regulace glukózy“.
Blanca García-Oreja je klinická dietoložka specializující se na trávení a hormonální výživu, magistra v oboru lidské mikrobioty. Je jednou z nejpopulárnějších autorek na sociálních sítích věnovaných výživě, s více než jeden a půl milionem sledujících na Instagramu. „Chtěla jsem odpovědět na otázky, které nyní zajímají nejvíce: zánět, otoky, ztráta tuku, doplňky stravy, přerušované hladovění a čtení etiket,“ komentuje.
Začněme od základů: co je to zánět?
Zánět je přirozená reakce organismu na trauma nebo infekci. Možná si zánět představujete pouze jako proces, který nastává, když si podvrtnete kotník a okamžitě se objeví otok a oblast se zahřeje. Jedná se skutečně o akutní a velmi potřebné zánětlivé reakce, proces, který pomáhá tělu bránit se před poškozením, mechanismus, který spouští složky potřebné k regeneraci. Bez zánětu není uzdravení. Problém však nastává, když tento zánětlivý proces zůstává aktivní a přechází do chronické formy. Systém je v neustálé pohotovosti, i když nepatrné, a to se nazývá „chronický zánět nízkého stupně“.
—Jaký je rozdíl mezi zánětem a otokem?
—Tyto dva pojmy jsou velmi často zaměňovány, zejména pokud jde o příznaky trávení. Do procesu zánětu je zapojen imunitní systém, protože je to ochranný mechanismus, který náš organismus používá v případě poškození. Systém je v neustálé pohotovosti, i když nepatrné, a to se nazývá chronickým zánětem nízkého stupně. Postupně poškozuje organismus a je předzvěstí toho, co se může stát vážnějším onemocněním. Může se projevovat bolestmi hlavy, plynatostí, zácpou, průjmem, bolestmi kloubů, hypertenzí, poruchami imunity atd.
Naopak otoky nebo zvětšení břicha jsou obvykle spojeny s trávicím problémem souvisejícím s nedostatkem kyseliny v žaludku nebo nadměrným kvašením ve střevech, což může způsobit plynatost, říhání nebo nadýmání. Může to být způsobeno něčím tak jednoduchým, jako je přejídání, nebo jinými příčinami, jako je podrážděný střev, nesnášenlivost laktózy, fruktózy nebo sorbitolu, bakteriální růst nebo jakékoli poruchy mikroflóry.
—Jak lze snížit chuť k jídlu, kterou mohou mít někteří lidé?
—Velmi častou příčinou neustálé úzkosti ohledně jídla a chuti na sladké je porucha regulace glukózy v důsledku konzumace ultra zpracovaných potravin (pečivo, sušenky, džusy, sycené nápoje, bílý chléb atd.) a navíc nedostatečný příjem bílkovin ve stravě. Slaná snídaně s 20–30 gramy bílkovin je klíčem k tomu, abyste během dne zapomněli na chuť k jídlu.
Začátek dne se sladkým jídlem způsobuje výkyv glukózy, který nás nutí cítit se unavenější po celý den, s menším množstvím energie a větší chutí k jídlu. Po dlouhém nočním půstu je žaludek prázdný a vše, co se do něj dostane, se velmi rychle tráví, takže náš organismus je citlivější na glukózu. To znamená, že pokud snídáte sladké jídlo, budete mít větší chuť k jídlu a svačinám v druhé polovině dne a večer.
—Co byste tedy doporučil k snídani, aby se snížil apetit?
—Snídaně bohatá na bílkoviny. Například míchaná vejce se šunkou a ovocem; toast s krůtím masem, sýrem a ovocem; skyr nebo proteinový jogurt s bobulemi.
—Existují potraviny, které způsobují zánět?
—Ano. Jakékoli druhy ultra zpracovaných potravin mohou způsobit zánět. Například průmyslové pečivo, sušenky, džusy, koktejly, sycené nápoje, bílý chléb, ochucené jogurty, mléčná čokoláda a pizza.
—V knize zmiňujete, že člověk nemusí mít cukrovku a nemusí být diagnostikován s inzulínovou rezistencí, ale přesto může trpět příznaky hypoglykémie. Proč?
—Lidé, kteří jsou v každodenním životě vystaveni silnému stresu, často trpí poruchou regulace glukózy, i když nejedí ultra zpracované potraviny. Důvodem je to, že vysoká hladina kortizolu neustále zvyšuje produkci glukózy v játrech, aby byla k dispozici v případě nutnosti útěku. V konečném důsledku se stresová situace pro organismus jeví tak, jako by ho neustále pronásledoval lev, a proto zvyšuje hladinu glukózy, zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci a připravuje se na útěk. Problém je v tom, že pokud v této stresové situaci nereagujeme fyzickým cvičením, nebudeme schopni snížit hladinu glukózy a normalizovat situaci. Proto nesprávná strava a sedavý životní styl vedou k chronickému zánětu.
—Co je to mořská voda jako doplněk stravy a jaké má výhody?
—Mořská voda neznamená, že si vezmete láhev, jdete k moři, naplníte ji a vypijete tuto vodu, to je nebezpečné pro zdraví. Pokud chceme mořskou vodu, můžeme ji koupit již s dvojitou mikrofiltrací, s důkladnou analýzou více než 100 parametrů, které zaručují maximální kvalitu a bezpečnost mořské vody. Mezi její výhody patří to, že pomáhá doplnit elektrolyty, jako je hořčík, draslík nebo sodík. Snižuje také svalové křeče, protože zlepšuje hydrataci, urychluje regeneraci po tréninku, je velmi užitečná při zácpě díky svému osmotickému účinku a je užitečná při gastroenteritidě.
—Co byste doporučil těm, kteří mají velmi rádi dezerty?
—Deset gramů čokolády s obsahem kakaa více než 85 %, přírodní jogurt s bobulemi a čokoládou, ovoce nebo sušené ovoce.
—Říkáte, že všechny doplňky jsou bezpečné, ale to neznamená, že některé z nich nemohou při častém užívání vyvolat vedlejší účinky. Jaké vedlejší účinky?
—Některé doplňky mohou mít vliv na lidi s intolerancí fruktózy a sorbitu, jiné mohou způsobit nebo zhoršit problémy s trávením v střednědobém nebo dlouhodobém horizontu, třetí mohou způsobit hyperaktivitu u dětí i v malých dávkách, stejně jako alergické reakce, astma atd.
—A nakonec, jaké mohou být příčiny u člověka, který nemůže zhubnout?
—Jí více, než potřebuje, tj. nevytváří deficit kalorií. Nedostatečná fyzická aktivita, absence silových cvičení a méně než 10 000 kroků denně. Kromě toho nadměrný příjem sacharidů a nedostatek pocitu sytosti; nedostatečný odpočinek a vysoká úroveň stresu, což vede k narušení regulace hladiny glukózy. Naštěstí všechny tyto body podrobně vysvětluji ve své knize.