Francouzská kdoule má neuvěřitelnou chuť. Je sladká, jemná a velmi aromatická. A vůní připomíná drahé parfémy. Její příprava je jednoduchá a ingredience jsou snadno dostupné, proto stojí za to ji připravit na konci hruškové sezóny.
Nedávno jsem viděla recept na kdoulový džem. A pak jsem si vzpomněla, že před mnoha lety jsem doma dělala francouzskou kdouli. Našla jsem recept a připravila ji znovu. Už jsem zapomněla, jak je chutná. Je tak voňavá, hustá a zároveň jemná, že nikdo v domě už nechce jíst palačinky a vafle bez ní, i když ji lze použít mnoha dalšími způsoby. Nejčastěji ji jím lžičkou přímo ze sklenice, když mě nikdo nevidí, protože je tak chutná.
Francouzská kdoule, nebo jemné želé k sýrům a nejen k nim
Ve Francii se z kdoulí velmi často vyrábí želé, které díky přidání vanilky voní téměř jako parfém. Má krásnou rubínovou barvu, je husté, průzračné a lesklé. Francouzi ho obvykle používají jako přílohu k sýrům (například kozí nebo modrotvarovým sýrům typu roquefort), ale také ho krájejí na plátky a podávají s bagetou, na máslových toastech nebo jako náplň do palačinek. U nás doma se také hodí jako příloha k játrům, koláčům a rohlíkům. Podávám ji také k pečenému masu a paštikám (jako brusinky). Protože je velmi snadná na přípravu, dělám ji ve velkém množství, protože vždy zmizí ze spíže jako první. Vyzkoušejte ji jednou a určitě si ji zamilujete a budete ji vždy připravovat právě takhle.
Recept na francouzskou kdoule

Ingredience
- 800 g cukru na 1 kg šťávy
- 1 vanilkový lusk
- 2 kg kdoulí
- šťáva z 1 citronu
Způsob přípravy
- Kdoule oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky (není třeba loupat).
- Přeneste do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela pokryty. Vařte na mírném ohni asi 45 minut. Po uplynutí této doby by ovoce mělo být měkké. Pokud není, vařte dalších 15 minut.
- Kdoule přeceďte přes husté síto (můžete je nechat na sítu přes noc, abyste získali co nejvíce tekutiny). Francouzi z zbývající dužiny připravují kdoulové želé bonbóny, ale lze z ní také udělat pěnu nebo kdoulový kompot.
- Odvažte získanou šťávu, přelijte ji zpět do hrnce a přidejte cukr, šťávu z 1 citronu a vanilkový lusk rozříznutý podélně.
- Vařte vše po dobu půl hodiny, dokud směs nezhoustne. Zkontrolujte na chladném talíři, zda má správnou konzistenci. Naneste lžičku želé na vychlazený talíř. Pokud tekutina okamžitě zhoustne a nestéká, znamená to, že je hotová.
- Vyjměte z tekutiny vanilku a přelijte želé do sterilizovaných a vysušených sklenic. Pevně uzavřete víčkem a položte na pracovní desku dnem vzhůru, dokud nevychladne. Skladujte na suchém a tmavém místě.
