Kofein je chemická látka, která se přirozeně vyskytuje ve více než 60 druzích rostlin, jako jsou kávová zrna, kakao, listy čaje a guarany, tráva mate a ořechy kola. Uměle se také přidává do mnoha potravin a nápojů jako aromatická přísada.
Má silný stimulační účinek na centrální nervový systém a pomáhá nám zůstat bdělí a pozorní, ale v nadměrném množství může způsobit nespavost nebo nepravidelný a nekvalitní spánek.
U mladých lidí může také způsobit nervozitu, neklid, podrážděnost, problémy s koncentrací, bolesti hlavy, žaludeční potíže, nevolnost, tachykardii a zvýšení krevního tlaku.
Kofein také působí jako vazodilatační látka periferního krevního oběhu, vazokonstrikční látka pro mozek a diuretikum, proto se také používá jako analgetikum, protizánětlivé a bronchodilatační činidlo, stejně jako v lécích proti bolesti hlavy nebo nevolnosti.
U dospělých může při mírné konzumaci mít pozitivní vliv na kardiovaskulární a metabolický systém a také přispívat k prevenci některých chronických onemocnění.
Ve velkých dávkách má však mnoho vedlejších účinků, proto Agentura pro zdraví doporučuje dospělým konzumovat jej v umírněném množství a dětem, dospívajícím, lidem s kardiovaskulárními onemocněními, těhotným a kojícím ženám jej vůbec nekonzumovat.
Problém nespočívá v tradiční konzumaci kávy, ale v jejím míchání s jinými nápoji s vysokým obsahem kofeinu.
V praxi je kofein široce zastoupen v běžné stravě, protože je obsažen v přirozené formě nebo je nenápadně přidáván do mnoha produktů, jako jsou sycené nápoje, čokoláda, průmyslové pečivo, zmrzlina a jogurty s kávou, mokka nebo čokoládou, čaj, mate a především energetické nápoje. Obsahuje se také v bezkofeinových a light nápojích, i když to není zřejmé.
Jedna plechovka energetického nápoje již překračuje doporučenou denní dávku kofeinu pro mládež, která činí 100 mg/den. Při vypití jedné 330ml plechovky těchto nápojů získáte 2 šálky espressa po 25 ml, 3-4 plechovky koly (light obsahuje dvakrát více kofeinu) nebo 4 šálky filtrované kávy po 60 ml.
Jaká dávka je nadměrná a jak ji lze snížit?
Přípustné, doporučené nebo nadměrné dávky pro každou věkovou skupinu se liší v závislosti na zemích nebo zdravotnických agenturách, které je stanovují. Obecně se všechny zdravotnické instituce shodují na tom, že by neměly být stanoveny normy pro děti mladší 12 let, které by neměly konzumovat kofein vůbec.
Agentura pro bezpečnost potravin stanovuje 40 a 100 mg denně jako maximální přípustné množství kofeinu pro děti – v závislosti na věku – v rámci normy, kterou pediatr Sebastián González, koordinátor služby urgentní pediatrické péče Vall d’Hebron, považuje za kontroverzní, vzhledem k tomu, že samotná organizace nedoporučuje konzumaci kofeinu.
Děti by neměly konzumovat kofein vůbec. Stanovení minimální dávky je dvojí morálka, protože jaká dávka je bezpečná?
Pro dospělé stanovuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) mírnou konzumaci v rozmezí 200 až 400 mg kofeinu – maximálně 4 šálky filtrované kávy denně – limit, který jiné zdroje snižují na 160 mg.
V každém případě záleží na každém konkrétním člověku, protože účinky se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako je váha, citlivost na kofein a tolerance získaná pravidelným užíváním.
Jedna plechovka energetického nápoje obsahuje více kofeinu, než je pro dítě nebo dospívajícího přípustné za celý den.
Jak vyloučit kofein ze stravy?
Úplně vyloučit kofein ze stravy dítěte nebo dospívajícího je obtížné, ale lze jej minimalizovat tím, že se vzdáte všech produktů a nápojů obsahujících kofein a nabídnete dětem vodu, mléko a 100% přírodní ovocné šťávy.
Pokud jsou teenageři zvyklí pít kávu nebo ji pijí příliš mnoho, je třeba její konzumaci postupně omezovat, jinak se u nich mohou objevit bolesti hlavy, fyzické potíže nebo určitá skleslost a deprese.
Psychiatrka Mersa Balcells, vedoucí oddělení závislého chování Klinické nemocnice, připomíná, že mladí lidé potřebují pouze zdravou výživu a dostatek odpočinku, bez umělých přísad.
Je nesprávné si myslet, že potřebujeme chemické látky z vnějšího prostředí, abychom měli energii, zejména v dospívání a v mladém věku.
„Mladí lidé a teenageři nejsou závislí na vnějších látkách, aby měli energii, tu mají od přírody,“ uzavírá.