Přeskočit na obsah

Měli by ho jíst starší lidé a děti. Obsahuje hodně bílkovin, má skvělý vliv na klouby a posiluje imunitu.

Málokdo ví, že tento neobvyklý sýr obsahuje hodně bílkovin, posiluje imunitu a navíc je velmi sytý. Často ho používám při vaření.

Halloumi se vyrábí na Kypru ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka. Vyrábí se ručně tradičními metodami a jeho chuť kombinuje jemnost a lehkou slanost. Tento sýr je skutečným symbolem středomořské kuchyně. Zajímavé je, že průměrný Kypřan sní několik kilogramů tohoto sýra ročně (někdy se dokonce hovoří o 8 kg). Měli byste vědět, že sýr halloumi je mnohem dražší než nám známé žluté a bílé sýry.

Křupavý bramborový koláč s halloumi – sýrové nebe za 20 minut!

Pokud se chystáte tento sýr koupit, čtěte etikety. Pokud je celý sýr vyroben z kravského mléka, nemá tento produkt nic společného s kyperským halloumi. Na obalu musí být označení PDO a informace, že byl vyroben na Kypru. Sýry z jiných míst jsou pouze padělky.

Co je na halloumi dobrého?

Halloumi je především zdrojem plnohodnotných bílkovin. Ve 100 g produktu je obsaženo 20 g bílkovin, tedy stejně jako v dobré porci masa. Sýr je také bohatý na vápník, fosfor a hořčík, proto má vynikající vliv na stav kostí a kloubů. Starší lidé a děti, pro které je obzvláště důležitý vápníkový metabolismus, by jej měli konzumovat pravidelně. Tento sýr lze velmi snadno přidat do různých pokrmů, například do salátu, kebabu nebo tortilly.

Vitamíny A, D, E a K, které obsahuje, podporují imunitu, zrak a nervový systém. Přítomnost antioxidantů zpomaluje procesy stárnutí a podporuje regeneraci organismu. Pokud často onemocníte, pak je halloumi pro vás to pravé, protože má protizánětlivé účinky. Díky vitamínu A má halloumi pozitivní vliv na oči, chrání před degenerací žluté skvrny a kataraktou, a mastné kyseliny přítomné v ovčím mléce podporují srdce a snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Jak podávat halloumi?

Sýr halloumi je nejlepší podávat smažený, pečený nebo zapékaný, protože pak získá křupavou kůrku a měkký, pružný střed. Skvěle se hodí k zelenině, medu, ořechům a čerstvým bylinkám. Můžete ho podávat v sendvičích, salátech, rapsu nebo jako přílohu k těstovinám. Nejlépe ho dochutit olivovým olejem, oreganem, tymiánem, mátou nebo česnekem, protože tyto bylinky podtrhují jeho středomořský charakter. Ve fit verzi se také dobře hodí k granátovému jablku a rukole.

Vegetariánský rohlík s haloumi

Ingredience

  • Balení sýra haloumi,
  • červená paprika,
  • cuketa,
  • několik listů římského salátu,
  • 2 celozrnné tortilly,
  • 2 lžíce jogurtové omáčky nebo humusu,
  • lžíce olivového oleje,
  • špetka oregana a granulovaného česneku.

Způsob přípravy:

  1. Halloumi nakrájejte na plátky a osmažte na olivovém oleji do zlatova z obou stran.
  2. Cuketu a papriku nakrájejte na proužky a lehce osmažte na pánvi s kořením.
  3. Na tortilly natřete omáčku, položte listy salátu, zeleninu a plátky sýra.
  4. Srolujte do rolády, rozkrojte na polovinu a podávejte ihned nebo po lehkém ohřátí na suché pánvi.
sdílet!