Existuje chronický zánět nízkého stupně, který může postupně poškozovat organismus a být předzvěstí vážnějšího onemocnění
Často slýcháme o zánětu a první věc, která nám přijde na mysl, je bolest krku nebo oteklý kotník po natažení. Existují však různé typy zánětů: ty, které si vždy představujeme jako akutní záněty, jsou procesy, které pomáhají tělu bránit se před poškozením, aby dosáhlo uzdravení.
Když se však tyto procesy stanou chronickými, i když k tomu dochází nepozorovaně, nazývá se to chronickým zánětem nízkého stupně a v průběhu času může vést k vážnějším patologickým stavům.
Příčiny nízkého stupně zánětu jsou různé. Klinická dietoložka Blanca García-Oreja Haro vysvětluje ve své knize Dime qué como ahora (Grijalbo), že nejčastějšími příčinami tohoto typu zánětu jsou: sedavý životní styl, alkohol, tabák, chronický stres, špatný spánek a nesprávná výživa.
Potraviny, které způsobují největší zánět
García-Oreja Haro ve své knize vysvětluje, že ultra zpracované potraviny jsou nejvíce zánětlivé. Zde jsou ty nejvýznamnější z nich:
- Džusy
- Zátky
- Soubory cookie
- Obiloviny
- Aromatické přísady do jogurtů
- Nealkoholické nápoje
- Mléčná čokoláda
- Rafinovaná mouka
- Průmyslové pečivo
- Bílý chléb
- Tučné smažené a žluklé potraviny
- Masové polotovary ve formě klobásy nebo mortadely
Jak již víme, je třeba se této skupině produktů co nejvíce vyhýbat a omezit jejich konzumaci na jednou týdně, podle doporučení tohoto odborníka. Jak však vysvětluje, existují i jiné prozánětlivé produkty, jako je pšenice a mléčné výrobky (nefermentované).
Protizánětlivé produkty
Produkty, „které jsou pro naše zdraví nejprospěšnější, jsou ty, které mají zvláštní protizánětlivé účinky a které naše fyziologie dokáže rozpoznat (čerstvé, přírodní produkty)“, říká dietolog.
- Vzhledem k tomu, že většina imunitního systému se nachází ve střevech, „pokud náš organismus nerozpozná to, co jíme (zpracované produkty, které neobsahují živiny, cizorodé), nebude schopen je správně zpracovat a vyvolá úzkostnou reakci nebo zánět“, říká dietolog. Potraviny s protizánětlivým účinkem, které byste měli zařadit do svého jídelníčku a konzumovat v první řadě:
- Ovoce
- Zelenina
- Luštěniny
- Sušené ovoce a semena
- Hlízy
- Kvalitní maso
- Modrá a bílá ryba
- Vejce
- Fermentované mléčné výrobky (přírodní jogurt a sýry)
- Olivový olej extra virgin
- Koření
- Čisté kakao
Účinky zánětu
Účinky nebo příznaky, které může zánět vyvolat, jsou velmi rozmanité. Jak vysvětluje revmatoložka Maria Pérez Ferro, nejviditelnějšími příznaky chronického zánětu jsou únava, lokalizovaná bolest nebo celková bolest, nechutenství, úbytek hmotnosti, poruchy trávení, vředy v ústech nebo vyrážky na kůži.
Doktor Ángel Durantes, jeden z průkopníků v oblasti medicíny zdravého stárnutí, tvrdí, že chronický zánět je „tichý zabiják“. „Dnes je známo, že zánět je základem širokého spektra chronických onemocnění, která jsou zodpovědná za polovinu úmrtí na světě souvisejících s infarktem, mrtvicí, rakovinou, cukrovkou, chronickým onemocněním ledvin, nealkoholickým ztučněním jater nebo autoimunitními a degenerativními onemocněními.“