Pankakey jsou slavné americké nadýchané palačinky, které se staly symbolem snídaně ve Spojených státech! Moje korunní jídlo, které jsem se naučila vařit doma k dokonalosti s vejci, mlékem, cukrem, moukou, bez oleje v těstě, za pár minut a s malými tajemstvími, aby byly vysoké, nadýchané a velmi měkké. Podávejte je ve formě hromádky s javorovým sirupem a dalšími přísadami! Připravíme je společně s podrobnými fotografiemi a videem: už se jich nebudete moci vzdát!
Recept na palačinky
Doba přípravy:
- Příprava 5 minut
- Vaření 5 minut
- Celkem 10 minut
- Kalorie 220 kcal /100 g
Ingredience
Množství na 8 kusů
Ingredience na palačinky
- 200 g mouky ’00
- 250 g mléka
- 2 vejce
- 30 g cukru (třtinového nebo rafinovaného)
- 30 g rostlinného oleje (nebo 30 g rozpuštěného másla)
- 10 g prášku do pečiva + 1/2 čajové lžičky jedlé sody (nebo 1 sáček prášku do pečiva)
- 1 čajová lžička octa
- 1 špetka soli
- kousek másla na smažení
Na podávání
- 3–4 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 3 lžíce borůvek

Jak připravit palačinky
- Nejprve oddělte žloutky od bílků.
- Poté vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Nakonec v misce smíchejte žloutky, máslo, mléko a ocet pomocí ručního šlehače.
- Samostatně prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a smíchejte s cukrem a solí.
- Poté přidejte suché ingredience k tekutým a míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká hmota.
- Nakonec opatrně přidejte bílky špachtlí a pomalými pohyby zdola nahoru, aby se nezničila struktura hmoty.
- Těsto na palačinky by mělo být měkké, tekuté, husté a ne příliš řídké:
- Příprava palačinek: vysoké, nadýchané a bez připálení!
- Především použijte nepřilnavou pánev, nejlépe malou, vždy doporučuji připravovat po 1 kuse najednou.
- Potřete pánev máslem pomocí ubrousku. Neměla by být silná vrstva tuku, pouze lehce namazaný povrch.
- Tajemství toho, aby se palačinky nepřipálily, spočívá v tom, že je vaříte na pomalém, stálém a mírném ohni. Ale buďte opatrní, pánev musí být již rozpálená!
- Počkejte potřebnou dobu a až se pánev zahřeje, přidejte naběračku těsta, aniž byste na něj tlačili.
- Nechte péct 30-40 sekund, dokud se na povrchu neobjeví bublinky:
- bublinky znamenají, že spodní strana je hotová, proto pomocí lopatky opatrně zvedněte a zkontrolujte, zda se odlepují (pokud se neodlepují, počkejte ještě několik sekund), zvedněte palačinky a jedním pohybem je otočte na druhou stranu:
- Pečte dalších 20–30 sekund, dokud se nezdvihnou a nezvětší.
- Poté je znovu zvedněte špachtlí a položte na talíř, dobře je od sebe oddělte! Neskládejte je hned na hromadu, jinak se rozmačkají!
- Tímto způsobem upečte všechny palačinky, dokud nedojde těsto.
- Podávejte je naskládané na hromádku, přidejte javorový sirup a ovoce podle chuti!
Palačinky jsou připraveny k podávání!
Jak podávat a doplňovat palačinky
Javorový sirup lze nahradit medem z akácie nebo agávovým sirupem, které lze přidávat teplé nebo studené.
Alternativně můžete natřít tenkou vrstvu nutelly, pomazánky, arašídového másla, džemu: mezi mé oblíbené patří jahodový nebo broskvový v létě, pomerančový v zimě!
Kromě toho se ideálně hodí krémy, od cukrářských po citronové a pomerančové, nebo jednoduchý řecký jogurt, nízkotučný nebo klasický, nebo smetana!
V závislosti na ročním období můžete přidat sezónní ovoce: nakrájené banány, borůvky, ostružiny, kiwi a vše, co máte rádi.
Tipy a varianty
Pokud chcete těsto připravit večer předem a péct ho až druhý den, není to žádný problém: uložte ho do lednice a přidejte prosátý prášek do pečiva a bikarbonát těsně před pečením.
Chcete-li připravit tuto verzi bez lepku, stačí použít rýžovou mouku s moukou typu „00“.
Skladování
Palačinky se skladují 2 dny bez přísad, pokud jsou dokonale zabalené v fólii a skladované při pokojové teplotě.
Pokud jste již přidali náplň, je třeba je sníst během dne a skladovat v chladničce.
Pokud chcete, můžete je také zmrazit bez náplně, doporučuji je zabalit do jednorázových porcí, které jsou připraveny k rozmrazení při pokojové teplotě.
