Přeskočit na obsah

Posiluje imunitu a zlepšuje náladu, chrání oči a kosti. Výživný koktejl by měli pít zejména lidé starší 50 let.

Co pít, když je sezóna nachlazení v plném proudu? Jaké nápoje vybrat, aby se posílila imunita? Zajímavým návrhem, který pomůže bojovat s podzimní depresí a infekcemi, je výživný koktejl z dýně. V následujícím článku vám řekneme, jak ho připravit, a také o užitečných vlastnostech dýně.

Dýně je nepochybnou královnou podzimu. Obvykle se z ní připravují polévky a koláče, ale hodí se také k snídani, například v výživném koktejlu. Zjistěte, s čím lze tuto oranžovou zeleninu kombinovat, abyste připravili zdravý nápoj, který posiluje imunitu, kardiovaskulární systém a zrak.

Podzimní lék na mnoho problémů

Začátek podzimu je obdobím, kdy z pultů a regálů obchodů mizí mnoho sezónní zeleniny a ovoce. Ačkoli v teorii bez větší námahy najdeme jahody nebo maliny, zdaleka nejsou takové, jaké můžeme koupit nebo nasbírat v létě. Není však třeba se obávat, i z podzimních delikates lze připravit chutná a zdravá jídla. Odborníci na výživu a výživu doporučují konzumovat místní produkty, proto je lepší místo exotických delikates zvolit polskou dýni. Kromě toho, když budete jíst sezónní produkty, můžete si být jisti, že váš jídelníček bude pestrý a i v chladných měsících budete dostávat potřebné vitamíny a minerály. Kromě toho je dýně nízkokalorická, snadno stravitelná a obsahuje cenný beta-karoten a draslík.

Dýně je mimořádně zdravá zelenina, aby ještě lépe podporovala organismus, je vhodné ji kombinovat s takovými ingrediencemi, jako jsou:

  • zázvor, má baktericidní a antivirové účinky, bojuje proti zánětům, podporuje trávení a také stabilizuje hladinu cukru v krvi,
  • kurkuma, která má antioxidační, protinádorové a protizánětlivé účinky, podporuje trávení a činnost kardiovaskulárního systému,
  • skořice, která pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, bojuje proti infekcím a má protizánětlivé a antioxidační účinky.

Kromě toho jsou tyto ingredience dobrou volbou pro lidi, kteří chtějí udržet štíhlou postavu, protože urychlují metabolismus.

Jaké jsou prospěšné vlastnosti dýně?

Proč je dobré jíst dýni? Protože je nejen chutná, ale také prospěšná pro naše zdraví. Doktor dietologie Bartek Kulczyński věnuje zvláštní pozornostširokému blahodárnému účinku beta-karotenu, pigmentu patřícího do skupiny karotenoidů, který je zodpovědný za oranžovou barvu dýně.

Beta-karoten obsažený v dýni mimo jiné:

  • má antioxidační vlastnosti, chrání organismus před škodlivými účinky oxidačního stresu, pomáhá neutralizovat volné radikály a má také anti-agingové a protirakovinné účinky,
  • je prekurzorem vitamínu A, který má pozitivní vliv na stav pokožky a pomáhá udržovat imunitu organismu,
  • podporuje zdraví očí, chrání je před onemocněními, včetně katarakty, degenerace žluté skvrny a slepoty,
  • působí jako přírodní sluneční filtr (to však neznamená, že při pobytu na slunci není třeba se dodatečně chránit před ultrafialovým zářením),
  • má také pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zejména působí proti ateroskleróze a snižuje riziko infarktu nebo mrtvice,
  • přisuzují se mu také neuroprotektivní vlastnosti, které snižují riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby,
  • má antidepresivní účinky
  • a také přispívá ke zdraví kostí, pomáhá je chránit před osteoporózou.

Dýně také obsahuje draslík, který je známý především svým vlivem na regulaci krevního tlaku. Kromě toho má příznivý vliv na činnost svalů a nervového systému.

Tato zelenina může být konzumována lidmi trpícími žaludečními onemocněními, protože je snadno stravitelná. Je také dobrou volbou pro malé děti a seniory. Dýně navíc patří mezi zeleninu, která nemá sklon hromadit velké množství těžkých kovů.

Dýni lze nazvat spojencem všech lidí, kteří chtějí zhubnout. Její výhodou je nízká kalorická hodnota: 100 g obsahuje pouze asi 26 kcal.

Kdo další by měl jíst dýni? Je ideální pro stravu starších lidí, protože pomáhá udržovat tělo v mnoha ohledech. Podporuje zdraví očí, snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba) a osteoporózy.

Výživný dýňový koktejl – recept

V receptu na podzimní koktejl najdete pečenou dýni. K její přípravě stačí dýni umýt, nakrájet na kousky a péct při 180 stupních asi půl hodiny. Odrůdy jako hokkai a muškátová dýně se nemusí loupat, ale pokud má dýně silnou slupku, lze ji po upečení odstranit. Pečenou dýni lze použít k přípravě různých pokrmů, polévek, koláčů nebo koktejlů.

K přípravě dvou porcí výživného dýňového koktejlu budete potřebovat:

  • 300 g pečené dýně,
  • 300 g přírodního jogurtu nebo skyr,
  • 1 banán,
  • kousek čerstvého zázvoru,
  • 1 čajovou lžičku kurkumy,
  • 1 čajovou lžičku skořice,
  • 2 čajové lžičky medu,
  • 1 pomeranč,
  • 2 polévkové lžíce oblíbených semínek, pecek nebo ořechů na posypání.

Příprava:

  1. Začněte vymačkáním šťávy z pomeranče. Očistěte zázvor.
  2. Do mixéru vložte pečenou dýni, banán, očistěný zázvor a jogurt nebo skyr.
  3. Přidejte pomerančovou šťávu, med, kurkumu a skořici.
  4. Vše smíchejte do hladka.
  5. Cocktail můžete posypat oblíbenými ořechy, například vlašskými, semínky, například dýňovými, nebo chia semínky, a také můžete přidat malé množství skořice.

Tento výživný dýňový cocktail je ideální jako druhý snídaně nebo rychlá svačina, když nemáte čas na přípravu jídla.

sdílet!