Přeskočit na obsah

Recept po turecku: Pide s mletým masem a sýrem

Teplé, vzdušné a neodolatelně chutné jídlo

Potřebné suroviny

Na těsto:

  • 150 ml studené vody
  • 160 ml čerstvého mléka
  • Recept po turecku: Pide s mletým masem a sýrem
  • 2 lžíce kyselého mléka
  • 1 vejce
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce mouky (pro aktivaci droždí)
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic olivového oleje
  • asi 550 g mouky (nebo podle potřeby)

Na náplň:

  • 300 g mletého masa, dochuceného podle chuti
  • 200 g strouhaného sýra

Způsob přípravy:

Do mísy nalijte vlažnou vodu a mléko. Přidejte droždí, cukr a několik lžic mouky. Dobře promíchejte a nechte směs 20 minut odstát, dokud droždí neaktivuje a nezvětší svůj objem.

Ve větší misce smíchejte vejce, kyselé mléko, sůl a olivový olej. Přidejte k nim nakynutou směs s droždím a postupně prosévejte mouku, až vznikne měkké a pružné těsto, které nelepí.

Těsto zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte 40–50 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Poté rozdělte na kuličky po 200 g a každou rozválejte do oválného tvaru.

Do středu každého základu dejte ochucené mleté maso. Posypte strouhaným sýrem.

Okraje stiskněte, aby vznikl tvar lodičky. Potřete malým množstvím tuku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nezískají zlatavou barvu a nepropečou se.

sdílet!