V tomto šťavnatém koláči s hruškami se dužina ovoce skvěle snoubí s nadýchaným těstem a vytváří dezert, který po upečení určitě oceníte.
Tento recept není jen další variantou ovocného koláče, ale slibem, že podzimní ovoce ožije znovu a promění se v něco, na co budete dlouho vzpomínat.
Mnoho sladkostí s hruškami se omezuje na položení plátků ovoce na těsto, ale pro opravdu šťavnaté jádro musí být hrušky vloženy do samotné směsi, aby uvolnily svou šťávu.
Potřebné ingredience pro šťavnatý koláč s hruškami:
- 4 střední hrušky
- 200 g cukru
- 200 g másla
- 3 vejce
- 1 vanilka
- 200 g mouky
- 1 sáček prášku do pečiva (10 g)
- špetka soli
- 50 ml čerstvého mléka
- 1 lžička skořice (podle chuti)
- citronová šťáva, aby hrušky neztmavly
Příprava šťavnatého koláče s hruškami
Hrušky umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky nebo plátky. Aby nezhnědly, můžete je pokropit malým množstvím citronové šťávy.
V misce utřete máslo s cukrem do světlé a vzdušné směsi. Přidejte vanilku a po jednom vejce, přičemž po každém přidání vejce pokračujte v šlehání. V jiné misce prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
Postupně začněte přidávat suché ingredience do olejové směsi, střídejte je s čerstvým mlékem, pokud je směs příliš hustá. Cílem je získat hladkou, vzdušnou směs střední hustoty, která není tuhá, ale ani příliš tekutá.
Rozetřete směs a vytvořte místo pro hrušky. Poté přidejte nakrájené ovoce a promíchejte, aby se rovnoměrně rozložilo. Můžete si nechat několik plátků na ozdobu nahoře a lehce je vtlačit do těsta.
Předehřejte troubu na 170 stupňů (s ventilátorem). Připravte si formu na pečení o průměru přibližně 22–24 cm, vymastěte ji máslem, posypte moukou nebo použijte papír na pečení.
Nalijte směs do formy, uhlaďte povrch a pečte asi 45 až 60 minut, nebo dokud nebude povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu bude suchá. Pokud povrch příliš rychle zčervená, zakryjte ho na posledních 10-15 minut perforovaným papírem na pečení.
Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě a poté ho přeneste na mřížku. Můžete podávat s lžičkou vanilkové zmrzliny nebo jogurtem.
Tipy pro dokonalý koláč:
- vyberte zralé hrušky s vysokým obsahem fruktózy;
- po přidání hrušek těsto nemíchejte;
- zkontrolujte suchou špejlí, pokud zůstane suchá, koláč je hotový;
- zakryjte ho, aby nevyschl, ale nedávejte ho do uzavřené krabice, dokud je ještě horký.
Pokud budete postupovat podle receptu na šťavnatý koláč s hruškami krok za krokem, získáte dezert, který je zároveň chutný, voňavý, jemný a všechno možné, jen ne suchý. Doufáme, že si tento dezert najde své místo ve vaší domácnosti a bude vám přinášet úsměvy v chladných dnech.