Můžete se mi smát, ale já si myslím, že brambory jsou nejlepším důkazem toho, že svět je dobré místo k životu. A co je na bramborách nejlepší? Vše, ale nelze nezmínit bramborové placky. Někdy se hádáme o tom, co je lepší: s cukrem, se smetanou nebo s ragú nebo kečupem, a dnes přidáme další důvod k hádce. Naše bramborové placky nejsou jako klasické, protože jsou nadýchané, jemné a tak chutné, že se vám z nich bude chtít tančit.
Bramborové placky milují všichni. Je to zásluha nejen jejich chuti, ale také jednoduchosti přípravy, nízké ceny a jednoduchého, dokonce docela nenápadného tvaru. Nikdo však neřekl, že bramborové placky musí být vždy ploché. Dnes máme recept na bramborové placky na steroidech, přesněji řečeno na kvasnicích. Jsou nadýchané, jemné a skvěle se hodí k jakékoli omáčce, bez omáčky, s cukrem nebo tvarohem. Jak je připravit? Je to jednodušší, než si myslíte. Vezměte nůž na čištění zeleniny a pusťte se do toho.
Bramborové placky v novém provedení. Jsou podobné lívancům
Ingredience:
- 1 kg brambor, nejlépe moučnatých,
- 100 g pšeničné mouky,
- 1 velká cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 50 g čerstvých kvasnic,
- 1 čajová lžička cukru,
- asi 70 ml teplého mléka,
- 2 vejce,
- sůl a pepř podle chuti,
- tuk na smažení.
Bramborové placky na droždí – způsob přípravy:
- Stejně jako u většiny droždíových pochoutek začněte přípravou kvasu. Droždí rozdrobte do misky a promíchejte s cukrem. Přidejte lžíci mouky a teplé mléko (nemělo by být horké, ale teplé) a vše důkladně promíchejte. Poté misku přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo, aby kvasnice začaly pracovat.
- Až kvasnice vyrostou, připravte brambory. Očistěte je a nastrouhejte na jemné struhadlo. Můžete také ušetřit čas a brambory rozemlít v mlýnku na maso. Nastrouhané brambory odložte na chvíli stranou, poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu.
- K nastrouhaným bramborám přidejte nastrouhanou cibuli, nasekaný česnek, dvě vejce a mouku. Dochuťte podle chuti a promíchejte. Poté přidejte nakynutý kvas a vše promíchejte špachtlí nebo lžící. Nechte půl hodiny odležet na teplém místě.
- Dobře rozehřejte pánev s přidaným olejem. Vložte porce těsta na bramborové placky a smažte je na středním ohni z obou stran, dokud nebudou zlatavé a chutné. Po usmažení položte placky na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk. Hotové placky podávejte s oblíbenými přísadami.