Přeskočit na obsah

Tvarohové buchty jsou chutnější než chačapuri. Těsto se připravuje za 5 minut a kvasnice nejsou potřeba

Chačapuri pocházejí z Gruzie, to není žádné tajemství. Tyto syté a chutné buchty se však začaly připravovat právě v horských vesnicích.

Název jídla pochází ze dvou gruzínských slov. „Chacho“ znamená tvaroh a „puri“ chléb. Všechno geniální je jednoduché, proto se chačapuri rychle stalo oblíbeným jídlem po celém světě.

Je však pravda, že připravit chačapuri doma může být problematické. Abyste získali autentické jídlo, musíte vynaložit hodně úsilí při hnětení těsta a přípravě samotného koláče.

Hospodyně vymyslely upravený recept na buchty s tvarohem. Výsledek není o nic horší než klasické gruzínské jídlo.

Ingredience na buchty s tvarohem:

  • tvaroh – 300 g
  • máslo – 60 g
  • kuřecí vejce – 2 ks
  • zelenina – svazek
  • sůl – 0,5 lžičky
  • sýr – 300 g
  • cukr – 1 lžíce
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • rostlinný olej – 4 lžíce
  • mouka – 300 g

Příprava rohlíků s tvarohem:

Do misky s tvarohem rozklepněte vejce, přidejte cukr a sůl. Tvaroh promíchejte, přidejte rostlinný olej. Směs promíchejte do homogenní konzistence.

Do mouky přidáme prášek do pečiva a rozdělíme na dvě stejné části. Obě části postupně prosejeme do tvarohu a vytvoříme těsto.

Těsto několik minut hněteme rukama, aby bylo měkké a mírně lepkavé. Těsto rozdělíme na dvě části a každou z nich vyválíme na placku o průměru 15–17 cm.

Na středním struhadle nastrouhejte sýr, nasekejte zeleninu. Obě složky dejte do středu placky spolu s máslem a uzavřete náplň.

Obraťte koláče švem dolů, přeneste je na plech vyložený papírem na pečení. Pokud zbyl sýr, můžete jím posypat vrch koláčů.

Předehřejte troubu na 180 stupňů a pečte 25 minut.

Výsledkem jsou chutné buchty z tvarohu se sýrovou náplní.

Recept můžete měnit přidáním různých náplní podle chuti.

sdílet!